Registreren
Hoe bereik je jongeren met het IDO?
Ook veel jongeren lopen aan tegen problemen bij het gebruik van digitale overheidsdiensten. Wil jij ook jongeren graag ondersteunen met je IDO? Dan zal je daarvoor een gerichte aanpak moeten kiezen. Vijf pilotbibliotheken hebben daarmee in 2022 ervaring opgedaan. In deze workshop nemen we je mee in hun ervaringen, in de do's en dont's. En besteden we aandacht aan de website Digidingen-desk en het onderwijsprogramma Doe je digiding! Twee aanpakken die binnen de pilots goed bleken te werken. Pilotbibliotheek Biblioplus zal vertellen over haar ervaringen met een pop-up informatiepunt en gastlessen op school. Natuurlijk is er volop ruimte voor het stellen van je eigen vragen!
Sprekers:
Angeliek van der Zanden (Stichting Digisterker)
Marith Clignet (Stichting Digisterker)
Sas van den Berk (BiblioPlus)
IDO's als onderdeel van bibliotheekcertificering
Hoe goed is jouw IDO?
IDO's worden vanaf 2023 op hun kwaliteit getoetst, als onderdeel van de bibliotheekcertificering. Het gaat in deze sessie dus over de eisen waaraan jouw IDO moet voldoen en waarom juist díe eisen belangrijk zijn. Maar zeker net zo belangrijk is de vraag of jouw IDO in de praktijk werkt als jullie het zélf bedoeld hebben en de klanten zich goed geholpen voelen. De certificeringsnormen helpen je bij jouw eigen toets, ongeacht of wanneer de CBCT-auditoren precies bij jouw bibliotheek op audit komen.
Sprekers:
Willem Camphuis (Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal)
Samen aan de slag met de IDO-informatiewaaier
Als IDO-medewerker komt er veel op je af, helemaal als bezoekers de hele dag door terecht kunnen met vragen over de digitale overheid. Zo is het soms lastig om in te schatten hoe lang je bezig bent met een klant. Ook snel de juiste lokale partner vinden om door te verwijzen kan een uitdaging zijn. Aleksandra Pavlovic en Neeske Fase van Bibliotheek Oostland zochten naar een manier om collega’s meer zelfvertrouwen te geven en hun betrokkenheid te vergroten. Ze ontwikkelden met het team een handige informatiewaaier waarin IDO-medewerkers informatie kunnen opzoeken. Het ging hierbij niet alleen om de IDO-waaier als eindproduct, maar om het proces van met elkaar bezig zijn en ervaringen delen! Tijdens deze sessie laten Aleksandra en Neeske zien hoe zij door middel van co-creatie de waaier tot een succes maakten en geven ze tips hoe jij zelf aan de slag kunt.
Sprekers:
Aleksandra Pavlovic (Bibliotheek Oostland)
Neeske Fase (Bibliotheek Oostland)
Elin Karlmark (Probiblio)
IDO’s en vrijwilligers – hoe matcht dit?
De IDO's kunnen niet draaien zonder vrijwilligers en gelukkig zijn er ook heel veel vrijwilligers die zich graag inzetten om mensen verder te helpen met hun vragen over de Digitale Overheid.
Medewerkers en vrijwilligers staan daarbij altijd in een ‘verhouding' tot elkaar, waarbij veel zaken goed geregeld moeten zijn. Bibliotheken zijn ondertussen een aardig eindje op weg met IDO's en er is veel variatie op hoe vrijwilligers dit mede tot een succes maken. In deze sessie voeren we met elkaar de dialoog over de waarde van vrijwilligers voor het IDO en de randvoorwaarden die hierbij komen kijken.
Sprekers:
Marjolein Laninga (Rijnbrink)
Karin Hanekroot (Vrijwilligersacademie)
Motivatie aanwakkeren: van hulpvraag naar cursusdeelname
Veel mensen die hulp zoeken bij een IDO laten zich moeilijk doorverwijzen naar een digitale cursus. Daardoor blijven ze digitaal afhankelijk. De grote vraag: waarom is deze groep zo moeilijk te motiveren?
In deze workshop krijg je meer grip op motivatie. Je ontdekt wat er nodig is om intrinsieke motivatie voor de digitale wereld aan te wakkeren. Ook maak je kennis met nieuwe hulpmiddelen die jij kunt inzetten om de drempel te verlagen.
Het wordt interactief. Met veel voorbeelden, gebruikersverhalen en korte doe-opdrachten. Zo maken we de inzichten lekker concreet en direct bruikbaar. Na 1 uur loop jij de deur uit met nieuwe inspiratie én handige hulpmiddelen die je dag erna al in kunt zetten om effectiever door te verwijzen.
De inhoud van de sessie is gebaseerd op een onderzoek naar motivatie en vindplaatsen. Dit onderzoek werd eind 2022 door New Future Lab en DigiHandig uitgevoerd voor de Alliantie Digitaal Samenleven.
Sprekers:
Kristel Thieme (New Future Lab en DigiHandig)
De bouwstenen van digitale inclusie in de praktijk
Hoe kunnen we digistarters helpen bij de stap naar online bankieren?
De Alliantie Digitaal Samenleven heeft op de Dag van de Digitale Inclusie het manifest 'Samen dichten wij de digitale kloof' gepresenteerd. Maak kennis met de vijf bouwstenen van digitale inclusie: de mens centraal, toegang tot technologie, vaardig en bewust, ondersteuningsnetwerk en bewustwordingscampagne. Rondom de bouwstenen 'de mens centraal', 'vaardig en bewust' en 'ondersteuningsnetwerk' geeft Muzus samen met de Betaalvereniging en de Alliantie Digitaal Samenleven de digistart kansenworkshop.
Maak kennis, ervaar en denk mee over de implementatie van de toolkit voor digistarter: de toolkit geeft digistarter inzicht, overzicht en vergroot bekendheid met aanbod en mogelijkheden van online bankieren. In het eerste deel van deze sessie denken wij gezamenlijk na over hoe de bibliotheek deze toolkit kan inzetten in IDO's en ontwikkelpleinen? In het tweede deel van de sessie bedenken wij samen hoe IDO's en bibliotheken een rol kunnen spelen in het dichten van de lokale keten rondom de digistarter? Het belooft een dynamische workshop waarin we naar concrete voorstellen en praktische oplossingen toewerken.
Sprekers:
Patricia Zwaan (Betaalvereniging)
Miriam Osten (Betaalvereniging Nederland)
Lotte Jonkergouw (Muzus)
Lianne Vreezen (Muzus)
Wietske Kamsma (Alliantie Digitaal Samenleven)
Sterke samenwerking tussen IDO’s en gemeenten
Hoe ziet goede samenwerking tussen een IDO en een gemeente eruit? Welke zes rollen moet een gemeente goed invullen om een IDO optimaal te laten functioneren? Deze en andere vragen over de relatie tussen IDO en gemeente staan centraal in deze sessie.
De begeleiders van deze sessie werken bij KWINK groep en schreven in opdracht van de VNG een Handreiking IDO's voor gemeenten. Deze Handreiking helpt gemeenten bij hun nieuwe rol nu sinds 1 januari 2023 de financiering van de IDO's via gemeenten loopt. Bij de totstandkoming van de Handreiking zijn ook tal van bibliotheek- en IDO-medewerkers geconsulteerd. De begeleiders van de sessie zullen de belangrijkste inzichten uit deze consultatie en uit de Handreiking met de deelnemers delen en met hen in gesprek gaan over de relatie en samenwerking met gemeenten.
Sprekers:
Maria Gayed (KWINK Groep)
Bill van Mil (KWINK Groep)
Aan de slag met een Ontwikkelplein
Meer mensen toegang tot ondersteuning bij dagelijkse vragen en persoonlijke doelen.
Niet door het creëren van nieuwe loketten, maar door het bundelen van expertise, soorten dienstverlening en faciliteiten van diverse experts. Dat is de kern van een Ontwikkelplein.
Maar hoe doe je dit in de praktijk? Voor wie, hoe en welke randvoorwaarden moeten hiervoor geregeld worden?
In deze sessie neem ik je in sneltreinvaart mee in het waarom, hoe en wat van een Ontwikkelplein. Aan de hand van voorbeelden van verschillende voorbeelden uit het land. Vervolgens gaan we in gesprek aan de hand van de vragen uit de groep.
Sprekers:
Kelly Oostlander-Schultink (Kelly Denken en Doen)
Monitoring Digitale inclusie
Hoe je data kunt inzetten om het IDO te evalueren, verantwoorden en verbeteren?
Welke onderzoeksresultaten over digitale inclusie kun je inzetten om te laten zien wat jouw bibliotheek te bieden heeft? Hoe gebruik je data in het gesprek met de gemeente over de opbrengsten van het IDO? En hoe kan jouw bibliotheek zelf de data uit de Outputregistratietool benutten?
In deze sessie presenteren we je de landelijke onderzoeksresultaten en laten we zien hoe je de lokale vertaalslag kunt maken. Daarnaast evalueren we het gebruik van de Outputregistratietool voor IDO's en verzamelen we input voor de doorontwikkeling van de tool.
Sprekers:
Annemiek van de Burgt (Koninklijke Bibliotheek)
Stephanie Kuijper (Koninklijke Bibliotheek)
IDO en het Ontwikkelplein
Hoe krijg je de beoogde IDO doelgroep in de bibliotheek? En hoe kun je ze zo goed mogelijk helpen? Deze sessie gaat in op de aanpak in Bibliotheek Hengelo. Steekwoorden zijn: Ontwikkelplein, Juridische spreekuur, IDO, Brievenhulp, multiproblematiek, warm doorverwijzen, Oefenplein en pr/communicatie.
Sprekers:
Peter Bonekamp (Bibliotheek Hengelo)
Klantvriendelijk nee zeggen. You can do it!
Jouw IDO frontoffice-medewerkers krijgen regelmatig klanten met (te) hoge verwachtingen. Ze hebben iets gezien op tv of gehoord van de buurvrouw. Vervolgens komen ze vol verwachting naar het IDO in de veronderstelling dat de IDO-medewerker alles weet en dat ze direct geholpen worden van A tot Z. Ook achter de DigiD.... Wil je dat jouw IDO-medewerker hier niet gestrest van raakt, en zich zelfverzekerder voelt om deze klanten goed en vriendelijk verder te kunnen helpen? Zonder dat ze hun eigen grens en die van de organisatie overschrijden? Wil je dat jouw medewerkers inzien dat doorverwijzen ook klanten helpen betekent? Kom dan naar deze workshop!
Sprekers:
Stephanie Verhagen (Koninklijke Bibliotheek)
Kirsten Sinke (SPN / Cubiss)
Woningcorporaties als logische samenwerkingspartner van het IDO
In Amsterdam werken gemeente, woningcorporaties en de OBA sinds kort samen naar aanleiding van de introductie van een nieuw woonruimteverdeelsysteem. Een nu al geslaagde samenwerking waarbij inwoners voor hulp en vragen over dit nieuwe systeem terecht kunnen bij het IDO.
Sprekers:
Felice Portier (ZB Bibliotheek van Zeeland)
Yolanda Timmer (Biblionet Drenthe)
Sofie Blaisse (Openbare Bibliotheek Amsterdam)
Zingen en Digidingen
Bij bibliotheek Kennemerwaard worden de spreekuren binnen onze gemeentes druk bezocht. Toch is er ook altijd en groep inwoners die we niet bereiken.
Samen met de lokale welzijnsorganisaties hebben we een manier gevonden om een deel van deze groep toch te bereiken. We organiseren 'Zingen en Digidingen'.
Met deze werkwijze bereiken we wekelijks zo'n 30 NT1-ers. Waar deze inwoners in eerste instantie voor ontmoeting en zang kwamen weten zij ons nu ook goed te vinden voor Digitale Overheid vragen. En nog mooier... ze helpen elkaar!
Zou dit ook iets voor jullie organisatie zijn? En hou je van klassiekers als 'Brandend Zand'? Kom dan naar onze workshop!
Sprekers:
Gezondheidsvaardigheden en het IDO
Vraag jij je af of je als bibliotheek ook vragen over de digitale zorg kunt beantwoorden en of dit dan binnen het IDO valt of dat het IDO alleen voor overheidsvragen is? Waar zit een eventuele koppeling, hoe kun je die maken of hoe heb je die gemaakt? Daarover gaan we met elkaar in gesprek.
Sprekers:
Yvonne Sinkeldam (Rijnbrink)
Rebecca Lombaers (Rijnbrink)
Eline de Visser (SPN / SDG innovaties)
Sterke samenwerking tussen IDO’s en gemeenten
Hoe ziet goede samenwerking tussen een IDO en een gemeente eruit? Welke zes rollen moet een gemeente goed invullen om een IDO optimaal te laten functioneren? Deze en andere vragen over de relatie tussen IDO en gemeente staan centraal in deze sessie.
De begeleiders van deze sessie werken bij KWINK groep en schreven in opdracht van de VNG een Handreiking IDO's voor gemeenten. Deze Handreiking helpt gemeenten bij hun nieuwe rol nu sinds 1 januari 2023 de financiering van de IDO's via gemeenten loopt. Bij de totstandkoming van de Handreiking zijn ook tal van bibliotheek- en IDO-medewerkers geconsulteerd. De begeleiders van de sessie zullen de belangrijkste inzichten uit deze consultatie en uit de Handreiking met de deelnemers delen en met hen in gesprek gaan over de relatie en samenwerking met gemeenten.
Sprekers:
Maria Gayed (KWINK Groep)
Bill van Mil (KWINK Groep)
Privacy en het IDO
Tijdens het werken in het IDO loop je onherroepelijk aan tegen privacykwesties. Mag je nou wel of niet een DigiD aanvragen voor een bezoeker? Of die mevrouw helpen met het aanvragen van haar pensioen? Of voor de reiziger die een vaccinatie nodig heeft een vaccinatie-afspraak maken?
Het zijn enkele van de vele vragen die tijdens de training Privacy in het IDO voorbij komen. Als trainer en ontwikkelaar van de PIDO-training neemt Edo Postma in een gesprek met de deelnemers de worstelpunten door en deelt hij de inzichten van een jaar gesprekken voeren met IDO-medewerkers. Er is volop ruimte om eigen cases in te brengen. De bijeenkomst is voor iedereen die met het IDO en privacy te maken interessant.
Sprekers:
Edo Postma (Probiblio)
David Bul (Cubiss)
De kracht van een netwerk: de succesvolle aanpak in Breda
In een goed lopend IDO is de kwaliteit van je lokale netwerk een belangrijke succesfactor om de klant goed verder te kunnen helpen. Maar hoe bouw je een netwerk op? Wat maakt dat de samenwerking goed gaat? Hoe weet je wie wat doet in jouw lokale netwerk? Wat is de rol van de bibliotheek en het IDO? En hoe hou je je netwerk actueel?
Deze en nog vele andere vragen komen aan de orde in deze sessie waarin bibliotheek Nieuwe Veste uit Breda en haar lokale netwerkpartner ‘Zorg voor elkaar Breda’ jullie meenemen in hun aanpak en waarom het daar goed werkt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt de warme doorverwijzing tussen netwerkpartners uitgelegd en is er alle ruimte om vragen of cases in te brengen.
Sprekers:
Karin van Eck (Bibliotheek Nieuwe Veste)
Karin van Eck (Bibliotheek Nieuwe Veste)
Pattie van Peer (Zorg voor elkaar Breda)
Digisterker in het IDO
De bibliotheek is met haar informatie- en educatieaanbod een belangrijke samenwerkingspartner voor gemeenten op het gebied van basisvaardigheden. Ga maar na: uw bibliotheek heeft een Informatiepunt Digitale Overheid en uw bibliotheek biedt taal- en digitale vaardigheidscursussen zoals ‘Digisterker – Werken met de e-overheid’ aan. Maar wat veel gemeenten (nog) niet weten, is dat u met uw aanbod aansluit op hun eigen gemeentelijke digitale dienstverlening. In elke Digisterker-cursus komen de gemeentelijke website en de zaken die je daar digitaal kunt regelen uitgebreid aan bod. Cursisten leren de hoe en wat hiervan. Uw bibliotheek heeft daarmee een uniek aanbod voor de gemeente, dat u in het gesprek met de gemeente als uw opdrachtgever en financier van het IDO kunt meenemen. In deze interactieve sessie gaan we met u in dialoog over hoe je dat doet. Ook gaan we in op hoe je in de IDO-dienstverlening gebruik kunt maken van Digisterker-lesmaterialen.
Sprekers:
Piet Boekhoudt (Stichting Digisterker)
Chantal Venema (Stichting Digisterker)
Aan de slag met een Ontwikkelplein
Meer mensen toegang tot ondersteuning bij dagelijkse vragen en persoonlijke doelen.
Niet door het creëren van nieuwe loketten, maar door het bundelen van expertise, soorten dienstverlening en faciliteiten van diverse experts. Dat is de kern van een Ontwikkelplein.
Maar hoe doe je dit in de praktijk? Voor wie, hoe en welke randvoorwaarden moeten hiervoor geregeld worden?
In deze sessie neem ik je in sneltreinvaart mee in het waarom, hoe en wat van een Ontwikkelplein. Aan de hand van voorbeelden van verschillende voorbeelden uit het land. Vervolgens gaan we in gesprek aan de hand van de vragen uit de groep.
Sprekers:
Kelly Oostlander-Schultink (Kelly Denken en Doen)
Samenwerken in het IDO-netwerk?
Als de samenwerking tussen het IDO en de maatschappelijke organisaties goed verloopt, heeft de niet-zelfredzame burger daar veel voordeel van. Hij wordt sneller doorverwezen en krijgt beter advies. Nog te vaak is dit proces niet goed op orde. Dit komt mogelijk door de start of door het onderhoud van de samenwerking. Daarom hebben we voor 2023 een nieuwe training van 2 dagdelen ontwikkeld: Samenwerken in het IDO-netwerk.
Sprekers:
Kirsten Sinke (SPN / Cubiss)
Marjan Middelkoop (Cubiss)
IDO's als onderdeel van bibliotheekcertificering
Hoe goed is jouw IDO?
IDO's worden vanaf 2023 op hun kwaliteit getoetst, als onderdeel van de bibliotheekcertificering. Het gaat in deze sessie dus over de eisen waaraan jouw IDO moet voldoen en waarom juist díe eisen belangrijk zijn. Maar zeker net zo belangrijk is de vraag of jouw IDO in de praktijk werkt als jullie het zélf bedoeld hebben en de klanten zich goed geholpen voelen. De certificeringsnormen helpen je bij jouw eigen toets, ongeacht of wanneer de CBCT-auditoren precies bij jouw bibliotheek op audit komen.
Sprekers:
Willem Camphuis (Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal)
Samen aan de slag met de IDO-informatiewaaier
Als IDO-medewerker komt er veel op je af, helemaal als bezoekers de hele dag door terecht kunnen met vragen over de digitale overheid. Zo is het soms lastig om in te schatten hoe lang je bezig bent met een klant. Ook snel de juiste lokale partner vinden om door te verwijzen kan een uitdaging zijn. Aleksandra Pavlovic en Neeske Fase van Bibliotheek Oostland zochten naar een manier om collega’s meer zelfvertrouwen te geven en hun betrokkenheid te vergroten. Ze ontwikkelden met het team een handige informatiewaaier waarin IDO-medewerkers informatie kunnen opzoeken. Het ging hierbij niet alleen om de IDO-waaier als eindproduct, maar om het proces van met elkaar bezig zijn en ervaringen delen! Tijdens deze sessie laten Aleksandra en Neeske zien hoe zij door middel van co-creatie de waaier tot een succes maakten en geven ze tips hoe jij zelf aan de slag kunt.
Sprekers:
Aleksandra Pavlovic (Bibliotheek Oostland)
Neeske Fase (Bibliotheek Oostland)
Elin Karlmark (Probiblio)
Motivatie aanwakkeren: van hulpvraag naar cursusdeelname
Veel mensen die hulp zoeken bij een IDO laten zich moeilijk doorverwijzen naar een digitale cursus. Daardoor blijven ze digitaal afhankelijk. De grote vraag: waarom is deze groep zo moeilijk te motiveren?
In deze workshop krijg je meer grip op motivatie. Je ontdekt wat er nodig is om intrinsieke motivatie voor de digitale wereld aan te wakkeren. Ook maak je kennis met nieuwe hulpmiddelen die jij kunt inzetten om de drempel te verlagen.
Het wordt interactief. Met veel voorbeelden, gebruikersverhalen en korte doe-opdrachten. Zo maken we de inzichten lekker concreet en direct bruikbaar. Na 1 uur loop jij de deur uit met nieuwe inspiratie én handige hulpmiddelen die je dag erna al in kunt zetten om effectiever door te verwijzen.
De inhoud van de sessie is gebaseerd op een onderzoek naar motivatie en vindplaatsen. Dit onderzoek werd eind 2022 door New Future Lab en DigiHandig uitgevoerd voor de Alliantie Digitaal Samenleven.
Sprekers:
Kristel Thieme (New Future Lab en DigiHandig)
De bouwstenen van digitale inclusie in de praktijk
Hoe kunnen we digistarters helpen bij de stap naar online bankieren?
De Alliantie Digitaal Samenleven heeft op de Dag van de Digitale Inclusie het manifest 'Samen dichten wij de digitale kloof' gepresenteerd. Maak kennis met de vijf bouwstenen van digitale inclusie: de mens centraal, toegang tot technologie, vaardig en bewust, ondersteuningsnetwerk en bewustwordingscampagne. Rondom de bouwstenen 'de mens centraal', 'vaardig en bewust' en 'ondersteuningsnetwerk' geeft Muzus samen met de Betaalvereniging en de Alliantie Digitaal Samenleven de digistart kansenworkshop.
Maak kennis, ervaar en denk mee over de implementatie van de toolkit voor digistarter: de toolkit geeft digistarter inzicht, overzicht en vergroot bekendheid met aanbod en mogelijkheden van online bankieren. In het eerste deel van deze sessie denken wij gezamenlijk na over hoe de bibliotheek deze toolkit kan inzetten in IDO's en ontwikkelpleinen? In het tweede deel van de sessie bedenken wij samen hoe IDO's en bibliotheken een rol kunnen spelen in het dichten van de lokale keten rondom de digistarter? Het belooft een dynamische workshop waarin we naar concrete voorstellen en praktische oplossingen toewerken.
Sprekers:
Patricia Zwaan (Betaalvereniging)
Miriam Osten (Betaalvereniging Nederland)
Lotte Jonkergouw (Muzus)
Lianne Vreezen (Muzus)
Wietske Kamsma (Alliantie Digitaal Samenleven)
De IDO's en de Loketfunctie van de overheid: hoe kunnen we samenwerken?
Onze overheid biedt haar burgers hulp wanneer ze die nodig hebben. Maar wat als je er zelf even niet meer uitkomt? Waar kan je terecht? Waar begin je als er mogelijk meerdere instanties bij betrokken zijn?
Veel van deze burgers komen als eerste binnen bij een Informatiepunt Digitale Overheid. Maar de hulp die soms nodig is, gaat verder dan geboden kan worden door het IDO. Het Programma Loketfunctie van de overheid onderzoekt hoe de overheidsdienstverlening beter kan. Waarbij het uitgangspunt is: het zou niet moeten uitmaken bij welke instantie of organisatie de burger aanklopt; de overheid werkt gezamenlijk aan een oplossing. In deze deelsessie verkennen we graag samen de mogelijkheden van samenwerking met de Informatiepunten als belangrijke ingang van de overheid.
Sprekers:
Jacco Walters (Programma Werk aan Uitvoering)
Latara Schellen (Programma Werk aan Uitvoering)
Anne-Marie van der Poel (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
Van IDO naar Klik &Tik.
Tips voor een soepele doorverwijzing
Hoe achterhaal je de digitale leerwens van jouw IDO-bezoeker? En verwijs je hem soepel door naar een Digi-spreekuur of Klik & Tik-cursus? In deze sessie krijg je tips van Bibliotheek Venlo om IDO-bezoekers te motiveren voor het werken met Klik & Tik
Sprekers:
Jomi Ririmasse (Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl)
Anke Jacobs (Bibliotheek Venlo)
Doe meer met G!DS!
De Netwerkagenda vermeldt onder de maatschappelijke opgaven de thema's leven lang ontwikkelen en participatie in de informatiesamenleving. Om deze opgaven goed te kunnen vervullen, is overzicht nodig van alles wat bibliotheken en hun partners bieden.
Denk bijvoorbeeld aan de sociaal-educatieve kaart en de IDO’s. Hiervoor gebruiken we G!DS: een belangrijk hulpmiddel waarin adresgegevens, producten en diensten worden bijgehouden en ontsloten op websites zoals het Informatiepunt.
In deze sessie gaan wij dieper in op de vraag waarom het zo belangrijk is om IDO’s en ander aanbod van bibliotheken goed in G!DS in te voeren. We geven voorbeelden van hoe het in de praktijk werkt en we gaan uiteraard met elkaar in gesprek.
Sprekers:
Yen Nguyen (Koninklijke Bibliotheek)
Lisenka Akse (Koninklijke Bibliotheek)
Joeri van der Werf (Biblionet Groningen)
Privacy en het IDO
Tijdens het werken in het IDO loop je onherroepelijk aan tegen privacykwesties. Mag je nou wel of niet een DigiD aanvragen voor een bezoeker? Of die mevrouw helpen met het aanvragen van haar pensioen? Of voor de reiziger die een vaccinatie nodig heeft een vaccinatie-afspraak maken?
Het zijn enkele van de vele vragen die tijdens de training Privacy in het IDO voorbij komen. Als trainer en ontwikkelaar van de PIDO-training neemt Edo Postma in een gesprek met de deelnemers de worstelpunten door en deelt hij de inzichten van een jaar gesprekken voeren met IDO-medewerkers. Er is volop ruimte om eigen cases in te brengen. De bijeenkomst is voor iedereen die met het IDO en privacy te maken interessant.
Sprekers:
Edo Postma (Probiblio)
David Bul (Cubiss)
Sterke samenwerking tussen IDO’s en gemeenten
Hoe ziet goede samenwerking tussen een IDO en een gemeente eruit? Welke zes rollen moet een gemeente goed invullen om een IDO optimaal te laten functioneren? Deze en andere vragen over de relatie tussen IDO en gemeente staan centraal in deze sessie.
De begeleiders van deze sessie werken bij KWINK groep en schreven in opdracht van de VNG een Handreiking IDO's voor gemeenten. Deze Handreiking helpt gemeenten bij hun nieuwe rol nu sinds 1 januari 2023 de financiering van de IDO's via gemeenten loopt. Bij de totstandkoming van de Handreiking zijn ook tal van bibliotheek- en IDO-medewerkers geconsulteerd. De begeleiders van de sessie zullen de belangrijkste inzichten uit deze consultatie en uit de Handreiking met de deelnemers delen en met hen in gesprek gaan over de relatie en samenwerking met gemeenten.
Sprekers:
Maria Gayed (KWINK Groep)
Bill van Mil (KWINK Groep)
Monitoring Digitale inclusie
Hoe je data kunt inzetten om het IDO te evalueren, verantwoorden en verbeteren?
Welke onderzoeksresultaten over digitale inclusie kun je inzetten om te laten zien wat jouw bibliotheek te bieden heeft? Hoe gebruik je data in het gesprek met de gemeente over de opbrengsten van het IDO? En hoe kan jouw bibliotheek zelf de data uit de Outputregistratietool benutten?
In deze sessie presenteren we je de landelijke onderzoeksresultaten en laten we zien hoe je de lokale vertaalslag kunt maken. Daarnaast evalueren we het gebruik van de Outputregistratietool voor IDO's en verzamelen we input voor de doorontwikkeling van de tool.
Sprekers:
Annemiek van de Burgt (Koninklijke Bibliotheek)
Stephanie Kuijper (Koninklijke Bibliotheek)
Zingen en Digidingen
Bij bibliotheek Kennemerwaard worden de spreekuren binnen onze gemeentes druk bezocht. Toch is er ook altijd en groep inwoners die we niet bereiken.
Samen met de lokale welzijnsorganisaties hebben we een manier gevonden om een deel van deze groep toch te bereiken. We organiseren 'Zingen en Digidingen'.
Met deze werkwijze bereiken we wekelijks zo'n 30 NT1-ers. Waar deze inwoners in eerste instantie voor ontmoeting en zang kwamen weten zij ons nu ook goed te vinden voor Digitale Overheid vragen. En nog mooier... ze helpen elkaar!
Zou dit ook iets voor jullie organisatie zijn? En hou je van klassiekers als 'Brandend Zand'? Kom dan naar onze workshop!
Sprekers:
Gezondheidsvaardigheden en het IDO
Vraag jij je af of je als bibliotheek ook vragen over de digitale zorg kunt beantwoorden en of dit dan binnen het IDO valt of dat het IDO alleen voor overheidsvragen is? Waar zit een eventuele koppeling, hoe kun je die maken of hoe heb je die gemaakt? Daarover gaan we met elkaar in gesprek.
Sprekers:
Yvonne Sinkeldam (Rijnbrink)
Rebecca Lombaers (Rijnbrink)
Eline de Visser (SPN / SDG innovaties)
Verwijs voor meer digitale vaardigheden door naar SeniorWeb
Met ruim 150.000 leden, meer dan 485 leslocaties, waarvan 279 gevestigd zijn in bibliotheken, zijn we een bekend en sterk merk. De samenwerking met bibliotheken is hecht en voor beide partijen waardevol. De SeniorWeb vrijwilligers helpen dagelijks bezoekers van bibliotheken met hun digitale vragen. Dat doen ze via inloopspreekuren, door het geven van workshops en één op één uitleg. Met geduld en in een rustig tempo
Het IDO biedt nieuwe mogelijkheden om de samenwerking met SeniorWeb nog sterker te maken. We vullen elkaar uitstekend aan! Een IDO biedt praktische hulp voor het regelen van zaken met de overheid en in de SeniorWeb leslocatie kan men oefenen en geholpen worden met computerproblemen.
Werkt uw bibliotheek al samen met SeniorWeb? Dan kunt u bezoekers vanuit het IDO doorverwijzen naar het SeniorWeb inloopspreekuur. Werkt u nog niet samen met SeniorWeb dan kunt u een samenwerking opstarten. Meld u dan in aan voor deze sessie, dan vertellen wij u graag wat wij voor u kunnen betekenen!
Sprekers:
Hans Straatman (SeniorWeb)
Raquel Wanrooij (SeniorWeb)
Carla Bellaard (Bibliotheek Theek 5)